Profesionalams
Paslaugos
Apie mus Naujienos ir patarimai DUK

Elektromobilio įkrovimo galimybės: ką turite žinoti prieš pirkdami? 

2024-09-23

Elektromobiliai Lietuvos pamažu, bet užtikrintai populiarėja. „Regitros“ duomenimis, šiuo metu šalyje jų yra jau kiek daugiau nei 25 tūkst. Iš jų 15 tūkst. – visiškai elektriniai, likusieji 10 tūkst. – įkraunami hibridai. Ši tendencija turėtų tęstis ir toliau. Tuo labiau, kad jau yra numatyta ambicinga viešųjų krovimo stotelių plėtra, o ir patys automobiliai tampa vis prieinamesni. Kitaip tariant, nieko keisto, jeigu ir patys svarstote apie tokią transporto priemonę. Tačiau, kaip išsirinkti jums tinkamiausią elektromobilį? Čia padės pirkėjo gidas. 

Įkraunamas hibridas ar tikras elektromobilis? 

Skirtumas tarp elektromobilio ir įkraunamo hibrido labai paprastas. Pirmasis varomas tik elektra, o antrasis turi tiek vidaus degimo variklį, tiek įkraunamą bateriją. Tiesa, pastaroji būna gerokai mažesnė nei pilnaverčio elektromobilio. Skaičiuojama, kad vidutinė įkraunamo hibrido baterija – 21,8 kWh (elektromobilio – 62,5 kWh). Tokio talpos jums užtektų maždaug 140-150 km kelionei. Tiesa, įkraunamų hibridų galimybės kasmet auga. Jeigu konkrečiau – po maždaug 27 proc. Tokie automobiliai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nėra tikri, ar elektromobilis jiems tikrai tinka. Galimybė bet kada peršokti prie vidaus degimo variklis apsaugos nuo nemalonių situacijų ir padės savotiškai prisijaukinti elektromobilio idėją.  

Kokioms kelionėms naudosite elektromobilį? 

Paties elektromobilio pasirinkimo procesas prasideda nuo labai paprasto klausimo: kaip dažnai juo važiuosite, ir kokius atstumus? Bene svarbiausias faktorius, nuo kurio priklauso jo kaina, ir yra baterijos talpa. Skaičiuojant labai grubiai, viena baterijos kWh leis jums nuvažiuoti maždaug 6,5 km. Rinkdamiesi elektromobilį ir analizuodami jų parametrus, pabandykite įsivertinti, kokie yra jūsų kasdieniniai poreikiai. Šiandien dauguma elektromobilių turi 60-75 kWh talpos baterijas ir pilnai įkrauti gali nuvažiuoti 350-500 km. Tiesa, vis daugėja modelių, galinčių nuvažiuoti ir 480-720 km. Kuo daugiau važinėjate, tuo didesnės baterijos jums reikia (tuo labiau, kad žiemą baterijos gebėjimas saugoti energiją smunka). Statistiniam miestiečiui visiškai pakaks ir automobilio su mažesne nei vidutinė baterija. Reguliariai besileidžiantiems į ilgesnias keliones verta pagalvoti apie modelį su daugiau kWh. 

Kas važinės elektromobiliu? 

Elektromobiliai tobulėja ne tik technologiškai, bet ir dizaino prasme. Šiandien nesunkiai surasite ir kompaktišką miesto elektromobilį, ir universalų hečbeką, ir šeimoms tinkantį krosoverį, ir netgi visureigį ar furgonėlį. Kitaip tariant, elektromobilis gali būti pilnavertė pagrindinė jūsų šeimos mašina. Tereikia įsivertinti savo poreikius. Kaip taisyklė, priklausomai nuo automobilio klasės, keičiasi ir baterijos talpa. Pavyzdžiui, hečbekas Volkswagen ID3 paprastai turi 62kWh, o krosoveriai ID4 bei ID5 iki 82-84 kWh baterijas. Taigi pastarieji yra pranašesni ne tik vieta salone ir bagažinėje ar medžiagų kokybe, bet ir nuvažiuojamu atstumu. Tokie modeliai daug geriau atliepia šeimų poreikius, o štai pavieniams vairuotojams visiškai tiks universalesni ar sportiškesni modeliai.  

Ar jums svarbus papildomas elektromobilių funkcionalumas? 

Šiuolaikiniai elektromobiliai – tai tikras technologinis stebuklas. Jie labai lengvai valdomi, pasižymi puikiomis aksceleracijos savybėmis (Tesla Model 3 nuo 0 iki 100 km/val. įsibėgės per 3,1 sek.!). Tačiau tai dar toli gražu ne viskas. Daugelis modelių siūlo pagalbinio vairavimo funkcijas, informacines ir pramogų sistemas, valdomas per borto kompiuterį, integracijas su kitais jūsų išmaniaisiais prietaisais ir t.t. Aišku, kuo daugiau funkcijų, tuo didesnė kaina. Verta paklausti savęs, kiek jums visa tai svarbu. Galbūt daug vertingiau investuoti į kokybiškesnes medžiagas ar geresnį baterijos draudimą? Jeigu kelyje praleidžiate daug laiko, pastarasis pasirinkimas, ko gero, būtų optimalesnis.  

Kur ir kaip krausite savo elektromobilį? 

Šis klausimas ypatingai svarbus. Nors viešųjų krovimo stotelių infrastruktūra ir sparčiai gerėja, dar gerokai užtruksime, kol ji prilygs tradicinėms degalinėms. Be to, elektromobilius ir krauti tenka ilgiau. Tai priklauso ir nuo konkretaus modelio, bet paprastai 150 kW galios krovimo stotelė jūsų mašiną įkraus per greičiau nei pusvalandį. Tiesa, tokių jų yra ne tiek ir daug ir visos jos – viešos. Namuose paprastai įrengiamos 2,3–22 kW stotelės. Jeigu turite vietą požeminiame ar nuosavame garaže, jos jums visiškai pakaks – tereikės automobilį palikti krautis per naktį. Jeigu savo stotelės įsirenginėti negalite ar nenorite, verta pagalvoti apie talpesnį modelį, kurį galėtumėte rečiau ir krauti. Beje, turėkite omenyje ir tai, kad įkraunamų hibridų baterijos prisipildo lėčiau. 

Įsigijus elektromobilį, svarbu pasirūpinti patogia įkrovimo infrastruktūra. Su PortalPRO AI asistento pagalba elektromobilio įkrovimo įrengimas tampa lengvas ir greitas procesas. Tereikia pateikti užsakymą tekstu, balso žinute arba tiesiog nufotografuoti vietą, kurioje norite įrengti stotelę, ir PortalPRO AI apskaičiuos visus reikiamus parametrus. Jei trūks papildomos informacijos, asistentas iškart patikslins detales. Vos per kelias minutes gausite pasiūlymą su nurodyta preliminaria kaina, liks tik jį patvirtinti.